Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü -İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif 'i Anma Günü İle İlgili Yazı

Bugün burada İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yılını ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 96. yılını kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz.

25 şubat 1915‘te  itilaf devletleri İngiltere ile Fransa’nın  Rusya’ya yardım götürmek ve Osmanlıyı savaş dışı bırakmak için açtıkları savaşa Çanakkale Savaşları denir.İngiltere ve Fransa sömürgelerinden topladıkları askerlerle beraber Çanakkale önlerine geldiler.Tarihteki en büyük donanmalardan biriyle Çanakkale Boğazını geçmeye çalıştılar.Ancak kahraman Türk ordusunun orada büyük bir tarih yazmak için  olduğunun farkında değillerdi.Sayıca üstün olan düşman kuvvetleri  Çanakkale Boğazı’nın iki yakasında bulunan “Seyyit Onbaşı” gibi Türk topçularının çapraz ateşi ve “Nusret Mayın Gemisi’nin” daha önceden Boğaz’a döşediği mayınların patlamasıyla  düşman gemilerini batırmış ve düşmanlar  Çanakkale Boğazı’nı geçememişlerdir.

Çanakkale’yi denizden geçemeyen düşman askerleri karadan çıkarma yaparak hedeflerine ulaşmak istemişler ama bu sefer de karşılarına  altın saçlı adam’ı   Mustafa Kemal ve binlerce  gözü kara Kınalı Aliler çıktı.Tarihin en kanlı savaşlarına sahne olan Gelibolu yarımadası Mustafa Kemal’in ”Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum” emrini yerine getiren kahraman Mehmetçiklerimizin büyük  zaferine tanıklık etti. Çanakkale Geçilmez destanı yazıldı.

l.Dünya Savaşını 2 yıl uzatan  Çanakkale Savaşı sonrasında  itilaf devletleri emeline ulaşamamış, ordumuz ve milletimiz göğüs göğüse çarpışmış ve büyük bir zafer kazanılmıştır.yarım milyon insanın kaybedildiği savaşta 250 bin insanımızı vatanımız uğruna şehit verdik.

Milli Şairimiz Mehmet Akif’in;

Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi? 
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi, 
Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya 
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.

dizelerinde anlatmaya çalıştığı kahramanlıklara daha sonra Kurtuluş Savaşı’nda da rastlıyoruz. Çanakkale Savaşları’nda  üstün askeri dehasını  gösteren Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nda da ordumuzun başında zaferden zafere koşmuş  ve milletimizi bağımsız bir devlete kavuşturmuştur..Savaşlar sırasında yeni kurulan Türkiye için  bir milli marşa ihtiyaç duyulmuştur.Açılan Milli Marş yarışmasına    ödülsüz olmak kaydıyla katılan  ve savaşın her anını en içten duygularla hisseden Mehmet Akif’ in yazdığı ve  o milletindir dediği İstiklal Marşı  kazanmıştır.Yapılan kanun değişikliğiyle İstiklal Marşı milli marşımız olmuştur.

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u,Çanakkale Savaşları’nda şehit ve kahraman olan  aziz atalarımızı ruhları şad olsun  diyerek anıyor ve sözlerimi Mehmet Akif’ in bir soru üzerine söylediği  şu sözle bitirmek istiyorum . Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın.

                                                                                 Ali Kemal SADIKOĞLU

                                                               Veliköy İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni

 

Yorum bölümü sadece üyelerimize açıktır...

Yorumlar   

# BERİL 18-03-2012 10:33
bnce en yararlı site çok iyi
Yöneticiye raporla
# araştırmacı 26-02-2012 17:59
:-)
Yöneticiye raporla
Top